Rölyef Pastalar

Rölyef Pasta Çeşitleri


Rölyef kelimesinin kökü, Fransızca’ya dayanmaktadır. Kabartma anlamına gelmektedir. Rölyef işlemi farklı boyutlarda yer alan yapıların kabartılması ya da inceltilmesidir. Genellikle tarihi yapılarda yer alan insan figürlerinin modellere uygun şekilde malzemelerle tabloya boyut verilmesi ve yerleştirilmesidir.  Ayrıca üç boyutlu şekillendirme açıklaması da rölyef için iyi bir tanımdır. Rölyef sanatı oyulabilen her yüzeye yapılabilmektedir.
Günümüzde aktif olarak kullanılan çok sayıda rölyef pasta çeşidi bulunmaktadır. Rölyef pasta uygulamaları da oldukça çeşitlidir. Bu çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz:
●    Dekoratif Rölyef Pasta: Neredeyse tüm yüzeylerde uygulanabilmektedir. Zeminlerin emici ya da emici olmaması fark oluşturmamaktadır. Genellikle dizayn alanında kullanılan dekoratif rölyef pasta ile çeşitli boyutlarda çiçekler ve efektler oluşturulabilir.
●    Buzlu Kar Rölyef Pasta: Kullanımı su bazlıdır. Fakat kuruduğu zaman buzlu bir görünüm elde edilir. Kar efekti gibi görünür. Dekoratif alanda kullanılan bu rölyef pastanın granüllü bir yapısı bulunmaktadır.
●    Beton Efekti Rölyef Pasta: Su bazlıdır. Beton efekti oluşturmak için kullanılır.
●    Zeugma Taş Efekt Rölyef Pasta: Dizayn için kullanılmaktadır. Karakteristik bir taş efekti oluşturmaya yardımcı olur. Birbirinden farklı renk seçenekleri bulundurur ve bu renkler arası kombinasyon yapılabilir. Tamponlama, spatula ve stencil gibi tekniklerle kullanılabilir.
●    Metalik Rölyef Pasta:  Bu rölyef pastası da su bazlıdır. Daha çok metalik ya da kum dokulu bir görüntü elde etmek için kullanılır. Metalik renk seçenekleri genellikle dekoratif alanda tercih edilmektedir ve göz kamaştırıcı bir boyut kazandırır.
●    Kabaran Rölyef Pasta: Mat bir rölyef pastadır. Su bazlıdır ve zemine boyut kazandırmak için kullanılır.
●    Diamond Metalik Rölyef Pasta: Su bazlı akrilik pastalardan biridir. Metalik ve ışıltılıdır. Boyut vermek için kullanılır. Stencil ya da serbest desen çalışmalarında da çok tercih edilmektedir.
●    Titanyum Rölyef Pasta: Bütün sert yüzeylerde kullanılır. Altın, gümüş, bakır, inci ve şampanya gibi renk skalası mevcuttur. Akrilik ve su bazlı rölyef pastalardandır.
●    Metalik Rölyef Pasta: Tüm yüzeylerde boyut vermek için kullanılır. Kuruduğunda metalik renklerde bir boyutlanma oluşmaktadır. Oluşacak renkte zemin rengi önemlidir.
●    Renkli Rölyef Pasta: Çatlatma görünümü vermek için kullanılır. 2 aşamada bu görünüm elde edilir.
●    Klasik Rölyef Pasta: Beyaz renktedir. Zemine boyut vermek için kullanılır. Beyaz rölyef pasta da denmektedir.
●    Kontür Rölyef Pasta: Kontür efekti oluşturmak ve boyut kazandırmak için kullanılır.
●    Şeffaf Rölyef Pasta: Uygulanan zeminde şeffaf bir görünüm ve boyut elde edilir.
●    Kristal Rölyef Pasta: Uygulanan zeminde kristal bir efekt oluşur. Su bazlıdır ve tüm ser zeminlerde uygulanabilir.
●    Kumaş Rölyef Pasta: Kumaş yüzeyinde kullanılır. Genellikle canlı ve moda olan renkler tercih edilir.
●    Simli Rölyef Pasta: Genellikle sim görüntüsü elde etmek için kullanılır.


Rölyef Pasta Nedir?

Rölyef sanatı taş, ahşap, kağıt ve alüminyum gibi ürünlerin üzerine uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise uygulama yapılması gereken alanın iyi bir şekilde zımparalanmasıdır. İyi zımparalanmamış bir yüzeyde rölyef çalışması çok düzgün yapılamaz ve güzel bir sonuç elde edilemez.

Rölyef Pasta Ne İçin Kullanılır?

Pek çok farklı alanda rölyef pasta kullanılmaktadır. Bunlar;
●    Mimari,
●    Kuyumculuk,
●    Heykeltıraşlık,
●    Teknik resim çizimleri gibi alanlardır.
Hobi için yapılan çalışmalar, mimari süslemeler, heykeller üzerindeki çalışmalar ve dekoratif alandaki çalışmalar kabartma uygulanarak yapılmaktadır. Bu yüzden rölyef sanatı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ahşap malzeme kullanılarak yapılan rölyef tablolar en yaygın rölyef çalışmaları arasında yer almaktadır.  Bunun yanında kağıt rölyef tablolar da sıklıkla tercih edilmektedir.
Kağıt rölyeflerden süsleme çiçekler hazırlanabilmektedir. Alüminyum kullanılarak şamdan, biblo gibi dekorasyon ürünleri tasarlanabilir ve harika işler ortaya çıkabilir. Mimari olarak en çok kapı ve pencere kanatlarında bu sanat uygulanmaktaydı. Geçmişte rahle kenarlarında da rölyef sanatına çokça yer verilmektedir.
Rölyef sanatı kabartma teknikleri açısından 3 gruba ayrılmaktadır. Çünkü farklı şekilde kabartmalar uygulanmaktadır. Bu 3 grup:
●    Rond- bos kabartma,
●    Alçak rölyef
●    Yüksek rölyef şeklinde sıralanabilmektedir.
Rond- bos kabartma tekniği, genellikle yüzeyden kopuk gibi görünen bir görüntü oluşturur. Heykeller bu tekniğe örnek olarak gösterilebilir.
Alçak rölyef ise, rölyef sanatı yapılacak yüzeyin çökertilmesi durumudur. Bu şekilde yapılan işlemlere denmektedir. Alçak rölyefe örnek olarak paraların üzerinde bulunan kabartmalardır. Bu kabartmalar genellikle yüzeye çok yakın olmaktadır.
Yüksek rölyef tekniğine gelindiğinde, yüzeye yapılan işlem için kabartmaların zeminden yükseltilerek yapılması anlamına gelmektedir. Zeminden oldukça yüksek olarak yapılan kabartmalardır. Bu tekniğe de verilen en yaygın örneklerden biri de lahitlerdir.
Rölyef sanatına üç boyutlu özellik kazandıran malzemelere ise rölyef pastalar denmektedir. Rölyef pastalar, yapılan çalışmaya sadece boyut kazandırmamaktadır. Aynı zamanda rölyef üzerinde renklendirme işlemlerinde de kullanılmaktadır. Bu rölyef tekniğine pasta isminin verilmesinin sebebi pasta kreması görünümüne sahip olmasıdır. Rölyef pasta çok sayıda alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Bu alanlara örnek vermek gerekirse:
●    Gıda alanı,
●    Endüstri alanı,
●    Tarım alanı,
●    Teknik resim alanı,
●    Hobi alanları olarak verilebilir.
Rölyef pasta genellikle;
●    Cam,
●    Ahşap,
●    Polyester,
●    Taş gibi zeminlerde kullanılmaya uygundur.

Rölyef Pasta Nasıl Kullanılır?

Bu yüzeylerde yumuşak ama akıcı olmayan bir dolgu işlevi görmektedir. Rölyef pasta uygulaması çok kolay yapılmaktadır. Fırça, spatula ya da sünger yardımıyla bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. Rölyef pasta sayesinde istediğiniz çoğu zemin harika ve ışık saçan bir alana dönüşebilmektedir. Bu şekilde farklı boyutlar kazandırmanız mümkündür. Esnek rölyef pastalar sıkça tercih edilir.

Rölyef Pasta Nasıl Temizlenir?

Islak bir bez ile zeminden temizlenebilir. Zemine zarar vermez.

Rölyef Pasta Ne Kadar Sürede Kurur?

Tam olarak kuruyup kemikleşmesi için 24 saat gereklidir.

Rölyef Pasta Sulandırılır Mı?

Kullanım yerine ve amacına göre sulandırılma işlemi yapılabilir.

Rölyef Pasta Fiyatları

Cadence rölyef pasta, rich rölyef pasta gibi çeşitli markaları bulunmaktadır. Fiyatları uygundur. Fakat işlevlerine ve boyutlarına göre değişmektedir. En çok tercih edileni ise Cadence rölyef pasta 3 kg olandır. Rölyef pasta için avantajlı fiyatları emen EvimdeHobi üzerinden inceleyebilirsiniz. 
 

Filter by
Categories
Ürün Boyutu
Price
Manufacturers
Filter