Yağlı Boya Fırçaları

Yağlı Boya Fırçası Çeşitleri


Yağlı Boya ile çalışma yaparken sadece kullandığınız boyanın kalitesi değil, kullandığınız fırçanın çeşidi, numarası, yumuşaklığı ve yapıldığı materyal de en az boya kadar önem taşımaktadır. Yağlı boya fırçası çeşitlerine baktığımızda birçok farklı türden fırça ile karşılaşırız. Bunlar; düz kesik fırça, yan kesik fırça, ayrıntı fırçası, yelpaze fırçası, kedi dili fırçası, çizgi fırçası, yuvarlak uçlu fırça, tarak fırça, düz kesik gölgeleme fırçası olarak ayrılır.
Her fırçanın kullanım amacı birbirinden farklıdır ve bu alanlara yönelik doğru fırça kullanımı hem yapım sürecini kolaylaştırır hem de kullanılan detaylar arasındaki birleşimin düzgünce yapılmasını sağlar. Eğer manzara çalışan biri iseniz, yani geniş alanda çalışıyorsanız yelpaze veya kalın yapılı bir fırça kullanmak işinize yararken; daha küçük noktalarda ince yağlı boya fırçası kullanmak daha doğru olacaktır. Bunlar şu özellikleri taşımaktadır; 
●    Düz Kesik Fırça: Çok amaçlı kullanıma uygun fırçalardandır. En inceden en kalına kadar bulmak mümkündür. Daha çok yumuşak kıllılardır (yani sentetik) ve kopma/dökülmeleri yok denecek kadar azdır.
●    Yan Kesik Fırça: Ucunun bir kısmı geniş, bir kısmı dar olan fırçalardır. Daha çok desen, motif çalışmalarında kullanılır. Çok ince veya çok kalın türü olmasa da genellikle 8-14 arası numaralarda bu fırçaları bulmak mümkündür. Kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; fırçanın kısa yani dar olan ucunun kullanımla alakalı olarak bir süre sonra deforme olacağını unutmamaktır.
●    Ayrıntı Fırçası: Ayrıntı yağlı boya fırçaları ince uçlu yağlı boya fırçası çeşididir. Aynı yan kesik fırçalar gibi çok geniş bir skalaya sahip olmasa da genellikle 6-12 arası bulunmaktadırlar. Ancak bu fırçaları kullanırken temizliğini -özellikle dipte- düzgün yapmazsanız fırça bütün elastikiyetini kaybedecek ve işlevsiz bir hale gelecektir. O nedenle eğer ayrıntı fırçası ile çalışma yaptıysanız iyice temizlemeyi ihmal etmeyin.
●    Kedi Dili Fırça: Düz kesik fırça gibi kedi dili fırçası da çoklu kullanım amacına uygundur. Özellikle yassı bölgesi sayesinde geniş alan çalışmalarını kolaylıkla yapmanıza olanak sağlarken, uç kısmı ile de görece kaba detaylandırmalar yapmanıza yardımcı olacaktır. Geniş bir skalaya sahip olan bu fırçayı 2-24 kalınlıkları arasında bulabilirsiniz.
●    Yelpaze Fırçası: Efekt ve gölgelendirme çalışmalarının vazgeçilmesi olan bu fırça manzara ve portre çalışırken oldukça sık kullanacağınız bir eşyanız olacak. Çoklu kullanıma fazla olanak sağlamasa da aynı tablo içerisinde birden fazla alandaki gölgelendirme çalışmalarını yaparken kullanabilirsiniz. Bu fırçayı kullanırken de fırçanın yelpaze şeklindeki kıl yapısının bozulmamasına ve dibinde boyanın birikerek hareket kısıtlaması yaratmadığına emin olmanız gerekir.
Kendinize çok geniş olmasa da mini bir set oluşturarak daha profesyonel çalışmalar ortaya koyabilirsiniz. Yağlı boya fırçalarını birbirinden ayıran diğer önemli özelliklerden birisi de fırçanın yapıldığı materyaldir. Fırça doğal kıllardan da sentetik kıllardan da üretilmiş olabilir. Doğal kıllardan üretilen fırçalar genellikle samur kılı, domuz kılı, öküz kulağı kılı ve at kılı yağlı boya fırçası olabilmektedir. Doğal kıllar kimyasal deformasyona sentetik kıllara göre daha az uğrarken, sentetik kıllı yağlı boya fırçaları doğal kıllı yağlı boya fırçalarına göre daha uygun fiyatlıdır.
Eğer daha iyi bir deneyim yaşamak istiyorsanız sizlere önerimiz; doğal ancak çok yumuşak olmayan kıllı fırçalar tercih etmenizdir. Çünkü yumuşak kıllı fırçalarla çalışırken boya tutulumu konusunda sıkıntı yaşamanız daha olasıdır. Ayrıca yumuşak kıllı fırçalarınızın aşağıda yer alan “Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?” bölümündeki talimatlara göre temizliğini yaparsanız çok daha uzun ömürlü ve güzel bir kullanım sağlayabilirsiniz.


Yağlı Boya Fırçası Nasıl Olmalıdır?


Yağlı boya fırçası çalışacağınız tuvale ve modele göre seçilebilir. Daha motifli veya daha mandalavari çalışmalar yapacaksanız ince uçlu, detay vermenizi kolaylaştıran fırçalar seçmeniz gerekir. Ancak bu noktada ince detay yapılırken tuvalin büyük bir kısmındaki boyama işleminin tamamlanmış olması gerekir. Eğer portre, manzara gibi daha genişten dara çalışmalar yapacaksanız öncesinde geniş uçlu yağlı boya fırçaları ile kaba zemini hazırlayıp daha sonra detaylandırma işlemine geçebilirsiniz.
Unutmamanız gereken en önemli nokta çalışmanızı yaparken kullanacağınız fırça türünü doğru seçmek olmalıdır. En iyi yağlı boya fırçası Pebeo, Brons, Bigpoint gibi bünyemizde barındırdığımız markalarda bulunmaktadır. Özellikle Pebeo 210 seri yağlı boya fırçası; doğal ve yumuşak kıl ile en iyi yağlı boya deneyimi yaşamak isteyen sanatseverlere önerilmektedir. Yine doğal kıllarla çalışmayı sevenler için Bigpoint yağlı boya fırçası sincap kılından üretilmiştir ve detaylandırma için 2 numara yağlı boya fırçası önerilebilir. Sentetik ve ince yağlı boya fırçası arıyorsanız Bigpoint yuvarlak yağlı boya fırçası 3 numaraya ve Brons yağlı boya fırçası serilerinden üçgen seri detay fırçasına bir göz atabilirsiniz.


Yağlı Boya Fırça Numaraları Nelerdir?


Genel olarak yağlı boya fırçası çeşitlerinin 0 ile 24 arasında değişen numaraları vardır. Kullanacağınız fırçaya göre bu boylar değişiklik gösterse de inceden kalına ikişer olarak artan bu numaralardan yola çıkarak istediğiniz fırça türünü belirleyebilirsiniz.
Ayrıntı, detay ve yelpaze gibi fırça türlerinde ise incelikleri çok önemli olduğu ve birden 2 basamak atlayacak kadar kalınlaşmadıkları için numaraları 1,2,3, 4.. şeklinde de olabilir. Ancak unutmamalısınız ki; genel olarak çalışmanıza yarayan ve büyük alan taradığınız bütün fırçaların numarası ikişer ikişer artmaktadır. Yani istediğiniz takdirde 7 numara detay yağlı boya fırçası edinebilir fakat 15 numara kedi dili yağlı boya fırçası edinemezsiniz.


Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?


Yağlı boya su bazlı bir boyadır. O nedenle temizlemesi kolaydır. Ancak kolay bir şekilde temizlenmesi için her boya türü gibi boya kurumadan önce temizleme yapılması gerekir. Yoksa boyayı temizlemek ve fırçaya zarar vermemek için ekstra özen ve çaba gösterilmesi gerekir.
Boyayı hemen temizleyecek vaktiniz yoksa ve fırçanın üzerinde boyanın kurumasını istemiyorsanız peçete veya kuru bir bez ile bu boyayı fırçadan temizleyebilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken nazik ve dikkatli olmalısınız. Yoksa fırçanıza zarar verebilir ve kopma/ dökülme yaşanmasına yol açabilirsiniz.
Ancak bunu da yapmadıysanız ve boyanız fırça üzerinde kuruduysa o zaman sizi daha meşakkatli bir süreç bekliyor. Önce boyanın çözünmesi için bir boya inceltici kullanmanız gerekir, ancak bu işlem sonucunda fırçanızın kılları birbirine yapışabileceğinden fırçanızı hafif sıcak bir suyun içinde bekletip, ince uçlu bir tarak yardımı ile düzeltme yapmanız ve sonra kurumaya bırakmanız gerekir.


Yağlı Boya Fırçası Fiyatları


En uygun fiyatlı, en kaliteli ve en iyi yağlı boya fırçası çeşitlerine, güvenli alışveriş hizmetleri ile çok daha hızlı bir şekilde EvimdeHobi üzerinden ulaşabilirsiniz. Pebeo, Bigpoint ve Brons gibi pek çok iyi markayı içinde barındıran EvimdeHobi ile hobileriniz yeniden hayat bulacak!
 

Filter by
Price
Manufacturers
Filter